In de eerste drie maanden van 2016 werden in Nederland 24 procent meer nieuwe kampeerauto's en 3,7 procent meer nieuwe caravans verkocht ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

BOVAG en brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) concluderen dat dit het vijfde opeenvolgende kwartaal is met verkoopgroei. Er zijn dit jaar 356 nieuwe campers en 1.482 nieuwe caravans verkocht.

De vakhandel verkocht 2.388 tweedehands caravan. Ook groeide de verkoop van gebruikte kampeerauto's met 19,3 procent tot 1.425 stuks. Deze groei komt na een lange periode van teruglopende verkoopcijfers.

"In andere Europese landen zien we ook dat de markt aantrekt en kamperen populair blijkt. Met bijna 550.000 caravans en campers blaast Nederland ook een aardig toontje mee op Europees niveau", aldus KCI-voorzitter Leo Diepemaat.

'Blik vooruit werpen'

Met deze verkoopcijfers heeft de kampeerbranche een lange periode van teruglopende verkoopcijfers achter zich gelaten. 

''Sinds afgelopen jaar kunnen we weer een blik vooruit werpen, nadat de verkoop van nieuwe caravans in 2014 een absolute bodem had bereikt. Met het kampeerseizoen in aantocht hebben we veel aanloop in de showrooms en kampeershops, waarbij ook de gezinnen met jonge kinderen zich steeds vaker laten zien", zegt Siewert Gorter, voorzitter BOVAG Caravan- en Camperbedrijven.