Last minute boeken levert niet de laagste prijs op. Wie deze zomer in een Europees hotel wil verblijven, kan het beste drie tot vijf maanden van tevoren boeken.

Dat concludeert reiswebsite TripAdvisor uit een grootschalige analyse van boekingsdata voor 25 populaire bestemmingen over de hele wereld.

In de resultaten is per stad aangegeven wat de meest strategische boekingsperiode is. Vooral bij boekingen naar Europa kan dit ruim schelen in de prijs. Gemiddeld is het 23 procent goedkoper om drie tot vijf maanden voor vertrek een hotel in Europa te boeken, dan op een datum buiten deze periode.

Verenigde Staten

Zo is het gemiddeld 32 procent goedkoper om drie tot vijf maanden voor vertrek naar Rome een hotel te boeken. Hotelovernachtingen in Londen kosten gemiddeld 18 procent minder als ze in deze periode boeken.

De prijzen van hotels in de Verenigde Staten fluctueren minder sterk dan in Europa. Reizigers kunnen hun overnachtingen in Amerika meestal het beste vanaf vijf maanden van tevoren boeken. De prijzen blijven vanaf dat moment ongeveer gelijk. Hetzelfde geldt voor veel bestemmingen in Azië en het Midden-Oosten.