De GVB start in september met pinautomaten in bussen en trams die in Amsterdam rijden. Reizigers kunnen dan met hun pinpas of creditcard een kaartje kopen.

Het gemeentevervoerbedrijf bevestigt aan NU.nl, naar aanleiding van berichtgeving van NOS, dat er wordt gestart met het installeren van de automaten.

Over een periode van vier maanden krijgen alle tweehonderd bussen en tweehonderd trams in Amsterdam een pinautomaat. Op die manier wil de GVB bereiken dat er vanaf 1 januari niet meer met contant geld kan worden betaald in bussen, trams volgens later.

Bij drukke opstapplekken komen meer verkoopautomaten van de ov-chipkaart. Het bedrijf hoopt daarnaast door samenwerkingen met hotels en luchthaven Schiphol te stimuleren dat de kaart eerder wordt gekocht door toeristen.

Veiligheid

De maatregelen zijn vooral om de veiligheid van het personeel te vergroten. De laatste maanden zijn zeven chauffeurs overvallen.

Daarom worden ook meer toezichthouders ingezet. Het GVB pleit dat ook andere vervoerders zoals Connexxion en Arriva moeten stoppen met contante betaling.