Schiphol staat op plek veertien in de lijst van drukste luchthavens van de wereld. De Hartsfield-Jackson Atlanta luchthaven (Verenigde Staten) voert opnieuw de lijst aan.

Als alleen wordt gekeken naar internationale passagiers staat Schiphol op de vijfde plek, blijkt maandag uit vroegtijdige cijfers van Airports Council International (ACI).

Schiphol groeide in 2015 met 6 procent tot 58.284.545 passagiers, een jaar eerder waren dit er 54.978.023. De grootste stijging was bij de luchthaven Shanghai Pudong (China) op plaats dertien, die een jaar eerder nog op de negentiende plaats stond.

Londen Heathrow is de drukste van Europa, met jaarlijks bijna 75 miljoen reizigers. Ook de Europese luchthavens Paris Charles de Gaulle (4), Istanbul Atatürk (11) en Frankfurt am Main (12) staan hoog in de lijst van drukste vliegvelden.

Atlanta

Het vliegveld in Atlanta verwerkte in 2015 meer dan 100 miljoen passagiers. De luchthaven is een populaire overstapplaats in de Verenigde Staten, waarbij volgens ACI 80 procent van de Amerikaanse bevolking binnen twee uur vliegen te bereiken is. De internationale luchthaven van Beijing (China) staat op de tweede plek van meest bereisde vliegvelden, maar groeit minder hard dan verwacht.

Dubai klimt van de zesde plek in 2014 naar de derde plek in 2015. Ruim 10,7 procent meer reizigers vlogen van- of naar het vliegveld in de Verenigde Arabische Emiraten.

Het totale aantal passagiers dat in 2015 vloog, steeg met 6,1 procent. Het aantal internationale passagiers groeide met 6,3 procent.

Vrachtvluchten

De meeste vrachtvluchten werden uitgevoerd via het vliegveld van Hong Kong (China). Schiphol staat hier op de zestiende plek, wat wordt veroorzaakt door een daling in vrachtverkeer van bijna een procent met een jaar eerder.

Bij ACI, de wereldwijde associatie van luchthavens, zijn in totaal 1.853 vliegvelden uit 173 landen ingeschreven. Deze vroegtijdige cijfers zijn op basis van 1.144 grote commerciële vliegvelden. De definitieve cijfers volgen in de loop van het jaar.