Als Thailand in de toekomst meer rijke reizigers wil aantrekken moet het land meer doen om het veiligheidsgevoel bij toeristen te verbeteren, stellen enkele Thaise organisaties.

In de eerste twee maanden van 2016 steeg het aantal mensen dat afreist naar Thailand met ruim 10 procent ten opzichte van een jaar daarvoor. 

De toerismeautoriteit in het land legt de komende jaren de focus op het aantrekken van zogeheten kwaliteitstoerisme: toeristen die vaak meer geld uitgeven en geen problemen veroorzaken. "Mensen moeten niet meer alleen naar Thailand komen omdat het een goedkoop land is", zegt minister van Toerisme en Sport Kobkarn Wattanavrangkul.

Dit is alleen niet zonder gevolgen, stelt Surapong Techaruwichit van de Thaise Hotel Associatie. "Met de toename in het aantal reizigers groeit ook het risico om slachtoffer te worden van een misdaad."

Incidenten en de indruk dat Thailand een bestemming is voor de massa worden gezien als een groter gevaar voor het toerisme dan een recente aanslag in Bangkok, die weinig effect had op het aantal toeristen dat het land bezocht.

Nederland

Enkele Nederlandse reisorganisaties herkennen zich niet in dit beeld. "Wij hebben geen enkele aanleiding om te denken dat onze gasten zich niet veilig zouden voelen tijdens de reis. Ook bij ons contactcentrum komen geen vragen binnen van potentiële klanten", stelt een woordvoerder van TUI aan NU.nl. Volgens TUI neemt juist de vraag naar rondreizen in Thailand toe.

Ernst-Otto Smit van Green Wood Travel zegt ook dat Thailand een veilige bestemming is voor Nederlanders, ondanks gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de afgelopen jaren. "Iedere keer als het land negatief in het nieuws is, krijgen wij als eerste de telefoontjes van verontruste reizigers. Ons advies: volg het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar dit is in 25 jaar nog geen een keer negatief geweest."

"Drie keer een coup, tsunami, luchthavenbezetting, overstromingen, aanslagen, politiek geweld, nooit een 'saai moment' in dit land", vertelt Smit. "De enige waarschuwing die we aan klanten geven heeft betrekking op het verkeer in Thailand. Anticipeer en blijf opletten."

Veranderen

Techaruwichit van de Thaise Hotel Associatie vindt dat negatieve publiciteit niet bijdraagt aan het geruststellen van reizigers. "Als we echt de luxe reiziger willen aantrekken, dan moeten we hen geruststellen dat Thailand een veilige bestemming is."

Tussen januari en juni 2015 stierven veertien Amerikanen tijdens hun vakantie in het Aziatische land een niet-natuurlijke dood. Ook overleden in 2014 in Thailand, na Spanje, de meeste Britse toeristen.

De toerismepolitie laat weten dat deze dingen zullen veranderen. "Olifanten die toeristen vertrappen en toeristen die gewond raken bij ongelukken met speedboten zullen niet meer voorkomen", vertelt Surachet Hakphan van de Thaise Toerismepolitie.