ANVR-voorman Frank Oostdam denkt dat de recente aanslagen in Brussel effect zullen hebben op het aantal boekingen voor reizen op korte termijn. 

"De terreurdreiging komt voor mensen nu wel erg dichtbij", zegt Oostdam woensdag in De Telegraaf. "Steeds meer mensen zijn bang om het vliegtuig of de trein naar het buitenland te pakken."

Reisbureaus kregen na de aanslagen in Brussel dinsdag veel vragen van bezorgde consumenten over hun reis. Volgens de voorman stellen touroperators en andere reisorganisaties zich deze week soepel op als mensen hun reis willen annuleren of omboeken naar een andere datum of bestemming.

"Aanslagen zijn niet bevorderend voor het reisgedrag, daar maken wij ons zorgen om. Na de crisis nam het consumentenvertrouwen weer toe, maar door de recente aanslagen zien we toch weer dalende cijfers", vertelt Oostdam aan NU.nl.

De voorman ziet wel dat mensen nog steeds op vakantie willen gaan. "Mensen zijn bezorgd en bepaalde landen zijn minder populair. Wij zien dat de vakantieganger hierdoor naar andere gebieden op vakantie gaat."

Minder boekingen

Door de vluchtelingencrisis en de politieke onrusten in voorheen populaire vakantielanden als Turkije, Griekenland en Egypte is ook daar het aantal toeristen de laatste maanden afgenomen. Ook het zikavirus in Zuid-Amerika zorgt daar voor een daling in het aantal reizigers.

Uit onderzoek van de Wereld Reis- en Toerisme Raad vorig jaar blijkt dat het toerisme in een land na een terreuraanslag gemiddeld dertien maanden nodig heeft om te herstellen. In de eerste maanden zullen reizen worden geannuleerd, maar na een tijd zal dit weer aantrekken.