Minder Nederlanders kiezen voor cruisevakantie

Het aantal Nederlanders dat vakantie vierde aan een cruiseschip is afgenomen. Dat ten op zichte van de rest van de Europeanen: zij kozen juist vaker voor een cruisevakantie.

In totaal gingen iets meer dan 106.000 Nederlanders op cruise, 2,6 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van Cruise Lines International Association (CLIA).

De afname werd veroorzaakt doordat minder cruiseschepen aanmeerden in Nederland, wat Noord-Europa tweeduizend Nederlandse cruisepassagiers kostte. Het aantal Nederlanders dat op cruise ging rond de Middellandse Zee groeide wel, maar dat was onvoldoende om de daling te compenseren.

Daling

In 2011 en 2012 nam het aantal Nederlanders dat op cruisevakantie ging nog fors toe, maar de afgelopen twee jaar was sprake van een daling. Voor dit jaar zijn de verwachtingen voor de Nederlandse markt hooggespannen, met nieuwe cruiseschepen die de havens van Amsterdam en Rotterdam aandoen.

Het aantal Europeanen dat vorig jaar op cruisevakantie ging, steeg met 3 procent naar een recordaantal van 6,6 miljoen. Sinds 2008 is de Europese cruisemarkt zelfs met bijna de helft in omvang gegroeid.

Wereldwijd zijn cruisevakanties ook populair. Uit onderzoek van de World Tourism Organization van de Verenigde Naties blijkt dat de wereldwijde cruise-industrie tussen 2004 en 2014 een 20 procent grotere toename laat zien dan vakanties aan wal.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie