Nederland staat op de zevende plek in de lijst van landen waar mensen het gelukkigst zijn. In Denemarken wonen de gelukkigste mensen.

In de top tien staan in totaal zeven Europese landen, blijkt uit onderzoek door het Sustainable Development Solutions Netwerk (SDSN) en de Universiteit van Colombia.

Zwitserland stond vorig jaar nog op de eerste plaats, maar wordt nu vervangen door Denemarken, dat vorig jaar nog het derde gelukkigste land was. Nederland stond ook vorig jaar op plek zeven.

IJsland, Noorwegen, Finland, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden maken de top tien af.

Geluk per land

Ongelukkigst

De ongelukkigste landen bevinden zich voornamelijk in gebieden waar politieke spanningen heersen, zoals in een groot deel van Afrika en het Midden-Oosten. In het Afrikaanse land Burundi zijn de mensen het ongelukkigst.

Ook Madagascar, Tanzania, Liberia, Guinee, Rwanda, Benin, Afghanistan, Togo en Syrië staan onderaan de lijst van landen waar mensen het gelukkigst zijn. In Europa scoort Bulgarije het laagst (plek 129).

De mate van geluk van een land wordt mede bepaald door het bruto binnenlands product (bbp) en de geschatte levensverwachting. Ook de sociale zekerheid en de vrijheid van corruptie bij de overheid en het bedrijfsleven telt mee.