Nederlandse toeristen blijven dit jaar weg op Griekse eilanden als Kos, Samos en Lesbos. Het aantal boekingen voor de eilanden, die worstelen met de doorlopende vluchtelingenstroom, is tussen de 25 en 70 procent gedaald.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de drie grootste Nederlandse reisorganisaties TUI, Corendon en Thomas Cook. "Het toerisme ondervindt zeker effecten van de geopolitieke situatie in de wereld", zegt Petra Kok van TUI tegen de NOS. "We zien toeristenstromen veranderen en zich aanpassen aan de situatie."

De toeristen die besluiten niet naar Griekenland te gaan, kiezen voor andere 'rustige' zongebieden, zoals Spanje, Portugal en de Kaapverdische Eilanden. Hier worden stijgingen van tussen de 50 en 100 procent waargenomen.

Ook Griekse eilanden die geen last hebben van de vluchtelingen zien een flinke stijging van het aantal boekingen. Daarnaast mijden Nederlanders deze zomer Turkije, vermoedelijk als gevolg van de recente bomaanslagen in Istanbul en Ankara.

Beter voorbereid

Volgens de reisorganisaties worden Nederlanders op vakantie liever niet geconfronteerd met de vluchtelingenproblematiek. Thomas Cook vliegt helemaal niet meer op Lesbos, door  het gebrek aan animo.

De reisorganisaties wijzen er wel op dat de eilanden dit jaar beter ingesteld zijn op de stroom vluchtelingen. Zo functioneert het registratiecentrum inmiddels goed.

De lokale bevolking op Lesbos maakt zich grote zorgen over het wegblijven van het toerisme. Volgens een hoteleigenaar plegen sommige collega's zelfmoord uit wanhoop. De burgemeester van Lesbos roept toeristen op vooral wel naar het eiland te komen.