De David Bowie-expositie in het Groninger Museum heeft een behoorlijke stroom toeristen naar de stad en de provincie getrokken, waaronder duizenden Britten.

De lokale middenklasse en toerismesector profiteren van de populaire expositie rond de dit jaar overleden iconische zanger, bericht RTV Noord. Sommige hotels zagen een stijging van tegen de 40 procent in het aantal overnachtingen.

Bij de VVV in Groningen meldden zich sinds de start van de expositie ruim 17.000 extra bezoekers: een stijging van 43 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Buitenlandse toeristen

Ongeveer een tiende van de tot nu toe 128.000 museumbezoekers komt uit het buitenland, zegt Wouter Steenhuisen van Groningen Marketing tegenover NU.nl. "Het Groninger Museum heeft een steekproef uitgevoerd, en ongeveer een tiende van de bezoekers bleek buitenlands. Veel Duitsers, maar er zijn er ook veel bezoekers afkomstig uit Londen."

Het Britse deel bezoekers komen naar Groningen bij wijze van tweede kans. "De Bowie-expositie was eerder in het Victoria & Albert Museum in Londen. Toen waren de wachtrijen zo lang dat veel mensen niet binnen kwamen. Zij nemen daarom revanche in Groningen."

"Het is goed te merken in de stad. In de horeca is het veel drukker, en winkeliers profiteren ook", aldus Steenhuisen.