Tunesië hoopt het reisadvies van Nederland om het Noord-Afrikaanse land alleen te bezoeken als dat noodzakelijk is van tafel te krijgen, in elk geval voor een deel. 

Minister van Toerisme Salma Elloumi Rekik liet woensdag tijdens een bezoek aan Den Haag weten hier in een gesprek met minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) haar best voor te gaan doen.

Sinds drie terreuraanslagen het land vorig jaar opschrikten, is het toerisme vanuit Nederland naar Tunesië met ruim 66 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. Een ramp voor het land, dat minstens 7 procent van het bruto nationaal inkomen uit toerisme haalt.

Een miljoen mensen verdienen hun brood in het toerisme. Door het uitblijven van toeristen sloten 170 hotels gedwongen de deuren. Het aantal vluchten vanaf Nederlandse luchthavens naar Tunesië daalde in het derde kwartaal met 80 procent.

Veiligheidsmaatregelen

Volgens minister Elloumi Rekik zijn inmiddels zoveel veiligheidsmaatregelen genomen, in samenspraak ook met de Europese Unie, dat reizen naar het land weer kan.

''We laten reisorganisaties ter plekke zien wat we hebben gedaan.'' Een lichtpuntje is ook dat grote hotelorganisaties zoals Accor en Hilton weer willen investeren en nieuwe hotels willen openen vanaf volgend jaar, zei de minister.