De vele bezoekers die Nederland trekt kiezen in toenemende mate voor Airbnb. De online marktplaats voor verhuur en boeking van privé-accommodaties vormt een steeds grotere concurrentie voor hotels.

Dat concludeert de Rabobank in een nieuw rapport (pdf) over cijfers en trends in de hotelbranche. De totale vraag naar logies groeide in 2015 tot 5 procent en naar verwachting zal dat in 2016 verder stijgen met 2 procent.

Hotels ondervinden de meeste concurrentie van branchevreemde aanbieders zoals Airbnb, vakantieparken met unieke accommodaties en bed & breakfast-concepten.

Met name 3- en 4-sterrenhotels met een "standaard" aanbod en de traditionele conferentiehotels, gelegen buiten de grote steden, komen structureel in de problemen.

Amsterdam

Vooral Amsterdam en de kustgebieden zullen profiteren van de stijgende lijn in de vraag naar accommodaties. Buiten die gebieden krijgt de hotelbranche het moeilijker.

In totaal zijn er in Nederland naar schatting ruim 5.000 bed & breakfasts. Dat aantal neemt structureel toe. Op de verhuursite Airbnb worden inmiddels ruim 15.000 Nederlandse woningen of kamers aangeboden. Ruim twee derde daarvan is in Amsterdam.