Nederlanders die in Kenia verblijven en geregistreerd staan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, hebben maandag een waarschuwingsbericht gehad van het ministerie, vanwege een verhoogd dreigingsniveau. 

In het Afrikaanse land zijn de veiligheidsdiensten in een verhoogde staat van paraatheid vanwege mogelijke terrorismedreiging tegen nationale en internationale vliegvelden en binnenlandse vluchten in Kenia. De dreiging komt van terreurgroep Al-Shabaab.

Volgens een woordvoerder van het ministerie gaat het niet om een classificatiewijziging. De reisadviezen weergegeven met een kleurcode op de landkaart zijn dus niet veranderd. "Maar wij zagen in de dreiging wel genoeg reden om een waarschuwing te geven", aldus de woordvoerder.

Het ministerie adviseert de Nederlanders om goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het land. "Blijf het reisadvies en lokale media goed volgen."

Het gaat om een groep van negenhonderd Nederlanders. Het kan zijn dat meer Nederlanders in Kenia verblijven. Niet iedereen staat geregistreerd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

KLM

KLM is de enige Nederlandse luchtvaartmaatschappij die rechtstreeks naar Kenia vliegt. De maatschappij neemt al enige tijd aanvullende maatregelen.

KLM was maandag, naast de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu en de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), ook betrokken bij het overleg over aanpassing van het reisadvies naar Kenia.