Het bestuur van het Griekse eilandje Santorini wil het aantal cruiseschepen dat iedere dag aanmeert indammen. Het eiland is bang zijn charme te verliezen door de aanwezigheid van de vele toeristen.

Binnenkort mogen nog maar 8.000 mensen per dag het eiland bezoeken, aldus de internationale nieuwswebsite Ekathimerini.

Het Griekse eiland verwelkomde in het jaar 2015 zo'n 636 cruiseschepen. Mede hierdoor is het eiland het best bezochte gebied van het land, met zo'n 790.000 bezoekers per jaar.

Dat is 90 procent van het totaal aantal toeristen dat Griekenland jaarlijks per cruise bereikt. 

Er waren echter ook dagen dat de lokale gemeenschap van Santorini overspoeld werd met 10.000 bezoekers per dag. Dat zorgde voor druk op de bevolking, die het aantal toeristen niet meer aankon.

De nieuwe maatregel moet ervoor zorgen dat de piekdagen geen chaos meer op het eiland creëren.

Cinque Terre

Santorin is niet het eerste populaire toeristengebied dat maatregelen neemt om het aantal bezoekers in te dammen. Ook het Italiaanse nationale park Cinque Terre heeft besloten een limiet op te stellen.

Als daar tegenwoordig het toeristenaantal de 1,5 miljoen overschrijdt, worden de  toegangswegen naar de dorpjes gesloten. Cinque Terre staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Momenteel reizen zo'n 2,5 miljoen mensen jaarlijks naar de dorpjes.

Er wordt gemeld dat cruiseschepen die in de nabijgelegen havens aanmeren, jaarlijks gemiddeld 470.000 toeristen naar de vijf dorpen brengen.