Delen van Pompeï zouden afslijten door de miljoenen toeristen die er jaarlijks op afkomen.

Vooral cruisetoeristen zijn daar debet aan, zegt UNESCO. Zij zouden massaal dezelfde route door Pompeï lopen, omdat ze er maar korte tijd verblijven voordat het schip doorvaart naar de volgende locatie.

"Cruisetoeristen wonen de ruïnes van Pompeï uit. De trap naar de Tempel van Apollo heeft met name geleden onder de toestroom van toeristen", aldus woordvoerder Adele Lagi van UNESCO, schrijft The Local.

Andere routes

Lagi hoopt dat toeristen in de toekomst vaker voor alternatieve routes zullen kiezen. Zij suggereert om sociale media te gebruiken om mensen te wijzen op andere routes in en delen van Pompeï. "Het Herculaneum ontvangt 300.000 bezoekers per jaar, de Villa Poppea slechts een tiende daarvan."

In totaal bezoeken jaarlijks drie miljoen mensen Pompeï, een Romeinse stad die in het jaar 79 werd bedekt met as na een uitbarsting van de Vesuvius, maar waarvan grote delen zijn blootgelegd.

Onlangs kondigden de vijf Italiaanse dorpen waaruit Cinque Terre bestaat aan dat er een limiet op het aantal toeristen wordt ingesteld. Cinque Terre (eveneens UNESCO-werelderfgoed) kan de massa’s bezoekers niet meer aan en laat er jaarlijks nog maar 1,5 miljoen toe.