Nederlanders die zaterdag vertrekken naar wintersportbestemmingen moeten volgens de ANWB rekening houden met flinke files onderweg. De VID liet zaterdagochtend weten dat de wegen al vollopen.

Vrijdag zijn in de regio's Midden en Zuid de voorjaarsvakanties begonnen. Ongeveer 300.000 mensen brengen die vakantie komende week in de sneeuw door.

Rond 07.00 uur zaterdag waren de eerste files te vinden op de A43 tussen Lyon en de Alpen. Volgens de VID groeien die snel door. In Duitsland staat tussen München en de Alpen al bijna 15 kilometer file.

De ANWB verwacht met name opstoppingen in Duitsland op de A3/A9, A7 A8, A93 en A99. In Frankrijk zijn de knelpunten onder meer de A40, de A43 en de N90.

In Oostenrijk wordt het dringen op de wegen richting Tirol, het Vorarlberg en Salzburgerland. In Zwitserland wordt het filerijden op de A1.

De verkeersorganisatie waarschuwt terugkerende wintersporters ook al vast voor lange wachttijden aan de grens tussen Oostenrijk en Duitsland. Dit wordt veroorzaakt door strengere grenscontroles.

De VID verwacht de grootste drukte zaterdag in Frankrijk. De regio Parijs en steden als Lyon en Bordeaux hebben vakantie. De Franse verkeersdienst verwacht een 'zwarte zaterdag'.