Het populaire Italiaanse nationale park Cinque Terre, bestaande uit vijf vissersdorpjes, wil een limiet invoeren van 1,5 miljoen toeristen per jaar. Het park is bang zijn charme te verliezen door de vele toeristen.

Als het toeristenaantal de 1,5 miljoen overschrijdt worden de toegangswegen naar de dorpjes gesloten, schrijven diverse Italiaanse media volgens de Daily Mail. De dorpen beseffen dat de limiet kritiek zal opleveren. "Maar voor ons is het een kwestie van overleven", vertelt Vittorio Alessandro van het nationale park aan de Italiaanse krant La Reppublica.

Cinque Terre staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Momenteel reizen zo'n 2,5 miljoen mensen jaarlijks naar de dorpjes. De website meldt dat cruiseschepen, die in de nabijgelegen havens aanmeren, jaarlijks gemiddeld 470.000 toeristen naar de dorpen brengen.

Toegang

Om het plafond te handhaven zullen de toegangswegen worden voorzien van apparatuur die het aantal tickets van de toeristen telt. Als het maximum is bereikt, zullen de wegen worden gesloten.

Er wordt nu gewerkt aan een app die toeristen laat zien hoe druk het op dat moment is in de dorpen. Ook worden de rustigere perioden van Cinque Terre getoond.