Vakantiegangers die dit weekeinde naar wintersportbestemmingen vertrekken, moeten rekening houden met lange files onderweg. 

Vooral in Zuid-Duitsland en dan hoofdzakelijk bij de grensovergangen met Oostenrijk staat het verkeer vast en lopen de wachttijden op. De VID denkt dat de piek rond 12.30 bereikt is. 

Op de wintersportwegen staat in totaal meer dan 370 kilometer file. In Frankrijk is het vooral druk op de wegen naar Val Thorens en in Duitsland staat zo'n 150 kilometer file op de wegen naar Oostenrijk. De vertraging bij de Fernpas bedraagt zo'n twee uur. Bij Garmisch-Partenkrichen moeten automobilisten rekenen op een uur vertraging.

Door verscherpte controles aan de grens met Duitsland loopt het verkeer bij het Oostenrijkse Salzburg in noordelijke richting ook vast, aldus de ANWB.

Rijomstandigheden

Wel zijn "de rijomstandigheden van en naar de Alpen vandaag goed qua weer", aldus de ANWB.

In de ochtend stonden op de A8 bij München al de eerste files. De meeste Nederlandse wintersporters kiezen voor een vakantie in Oostenrijk. Frankrijk komt op de tweede plaats. Daar was het zaterdagochtend aansluiten op de A43 tussen Lyon en Chambéry en ten zuiden van Grenoble op de RN85 richting Briançon.