De Nederlandse wintersporter weet te weinig van de verkeersregels die gelden in het buitenland. Bij veel reizigers is bijvoorbeeld onbekend dat het rijden op winterbanden met een profieldiepte van minimaal 4 millimeter verplicht is in landen als Oostenrijk en Tsjechië.

Bovag liet onderzoeksbureau Markteffect een enquête houden onder 494 Nederlanders die dit seizoen op wintersportvakantie gaan. Ruim 80 procent van de respondenten gaat met de auto naar hun bestemming toe.

De meerderheid van de reizigers zit in een auto met drie of meer inzittenden. Bijna de helft van de respondenten zegt echter niet voor iedereen veiligheidshesjes te hebben, terwijl dat in sommige landen wel verplicht is of wordt aangeraden.

Minder dan de helft van de respondenten (41 procent) laat hun auto nalopen voordat ze naar hun bestemming vertrekken. Bijna alle deelnemers aan het onderzoek zeggen met een goed onderhouden auto naar hun bestemming te rijden. Vier op de vijf respondenten is ervan op de hoogte dat het verplicht is om in Oostenrijk sneeuwkettingen in de auto te hebben.

Winterbanden

De Bovag vindt de regels rondom winterbanden ingewikkeld. Dat komt omdat de tegenstellingen in Europese regels soms groot zijn. Zo zijn in Frankrijk winterbanden niet verplicht, maar in Luxemburg weer wel. In Duitsland zijn winterbanden verplicht wanneer er slecht winterweer te verwachten is. Ruim 93 procent is hiervan niet op de hoogte.

De wettelijke verplichte profieldiepte voor winterbanden is in populaire wintersportlanden als Oostenrijk en Tsjechië 4 millimeter. Bij ruim 79 procent van de respondenten is deze regel onbekend. Een boete voor deze overtreding bedraagt maximaal 5.000 euro.