Nederlandse toeristen lieten het afgelopen jaar 'risicolanden' als Tunesië, Egypte en Turkije massaal links liggen uit angst voor aanslagen.

In totaal liepen deze 'risicolanden' vele honderden miljoenen euro’s aan Nederlandse toerisme-inkomsten mis, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal vluchten naar Tunesië, waar in de zomer twee aanslagen op grote hotels werden gepleegd, kelderde in het derde kwartaal van het jaar met 80 procent. Ook de bestedingen van Nederlandse toeristen aan de Rode Zee zijn gehalveerd sinds in Egypte in 2013 onrust uitbrak.

Ook Turkije is een land waar Nederlanders de afgelopen jaren opvallend minder naar toe gaan. Het aantal Nederlandse toeristen is in de periode van 2012 tot 2015 met ruim 100.000 afgenomen. Hierdoor zijn de bestedingen door Nederlandse vakantiegangers in dat land met een kwart afgenomen.

Griekenland

Een ander land dat lijdt onder een negatief imago is Griekenland. Het land is de komende zomer veel minder populair bij Nederlanders door de aanhoudende stroom vluchtelingen naar de Griekse eilanden.

Het CBS schat dat het aantal toeristen dat in 2016 naar Griekenland afreist daalt met 15 procent als gevolg van de vluchtelingen. Landen als Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk profiteren hiervan.

Aanslagen Parijs

De afname van het aantal toeristen dat naar Parijs gaat, heeft het CBS nog niet onderzocht, laat een woordvoerder weten. "De kans is groot dat de terroristische aanslagen zeker effect hebben op het aantal vakantiegangers. Maar ondanks Parijs wordt Frankrijk nog niet als risicoland gezien. Daarom hebben wij die cijfers niet in ons onderzoek meegenomen."

De vakantie-uitgaven in West-Europese landen als Duitsland en Oostenrijk zijn juist toegenomen het afgelopen jaar. Nederlanders voelen zich in die landen veiliger, stelt het CBS.