Meeste Nederlanders weten niet wanneer ze geld terugkrijgen bij annulering

Vier op de vijf Nederlanders weten niet goed wanneer een annuleringsverzekering van nut kan zijn en wat er precies vergoed wordt, blijkt uit onderzoek van de ANWB onder duizend respondenten.

Zeker 86 procent van de ondervraagden weet dat ze een beroep kunnen doen op de annuleringsverzekering bij ziekte of overlijden van een naast familielid. 

Andere redenen voor het geld terugkrijgen bij annulering zijn minder bekend. Zo is een onverwachte afzegging van de reisgenoot ook een geldige reden, slechts 18 procent van de Nederlanders is hier bekend mee. En 20 procent is op de hoogte van dat een niet te repareren auto waarmee men reist, ook een goede reden is om vergoeding van de reis aan te vragen.

Ook weet van de ondervraagden maar 21 procent dat een nieuwe baan accepteren of werkloos raken geldige redenen zijn. Een echtscheiding nadat de reis is geboekt is bekend bij 22 procent.

Het ontdekken van een zwangerschap nadat de reis is geboekt, blijft ook belangrijk voor de annuleringsverzekering en hier is 25 procent van op de hoogte.

Misverstand

Het grootste misverstand is het willen omboeken van een vakantie. Dit wordt niet vergoed door een annuleringsverzekering, 14 procent van de respondenten denkt dit ten onrechte. Ook een vergoeding bij een vluchtvertraging van minder dan acht uur is niet aan de orde: meer dan de helft van de Nederlanders (56 procent) weet dit niet.

Bijna een op de vijf Nederlanders (18 procent) sluiten een kortlopende annuleringsverzekering af wanneer ze op vakantie gaan en 46 procent heeft een doorlopende annuleringsverzekering.

Risico's

Dat betekent dat meer dan een derde van de ondervraagden geen annuleringsverzekering heeft. De belangrijkste reden hiervoor is dat men de risico's niet zo hoog inschat. Vooral mannen schatten de kans op annulering lager in: 58 procent van de mannen tegenover 40 procent van de vrouwen.

De meest voorkomende claim bij een verzekering is ziekte en ongeval (18 procent). Zeker 13 procent heeft een beroep op de annuleringsverzekering gedaan bij ziekte of stergeval in de thuisblijvende familie. Minstens 31 procent heeft ooit geld geclaimd bij een verzekering.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie