Afgelopen jaar zijn veertien verkeersvliegtuigen verongelukt. Dat is het laagste aantal sinds 1946.

Vorig jaar stond het aantal ongevallen met verkeersvliegtuigen ook al op het laagste niveau ooit. Toen ging het nog om twintig ongelukken, blijkt uit cijfers die NU.nl van Aviation Safety Network (ASN) heeft ontvangen.

Ook het aantal personen dat is overleden bij een vliegtuigongeluk, staat op een historisch laag niveau. In totaal zijn 186 personen overleden bij een ongeval.

Opzet

Moedwillige ongevallen zijn hierbij niet meegerekend. ASN rekent de crash van vlucht 4U9525 van Germanwings en het ongeval van Kogalimavia in Sinaï respectievelijk als zelfmoord en een aanslag. Als deze ongevallen wel worden meegeteld, dan komt dat neer op zestien ongevallen met 560 overleden personen.

Alleen in 1983, 1985 en 1988 vielen meer vliegtuigslachtoffers door bijvoorbeeld kapingen, bomaanslagen, raketaanvallen en zelfmoordpogingen door piloten.

'Veilig jaar'

"Ondanks enkele ernstige ongevallen was 2015 een zeer veilig jaar voor de burgerluchtvaart", constateert Harro Ranter, eigenaar van ASN en veiligheidsexpert. "Hiermee volgt afgelopen jaar de trend die in 2000 werd ingezet. Vliegen wordt steeds veiliger."

Ranter wijst er ook op dat als het veiligheidsniveau in de afgelopen twintig jaar niet zou zijn verbeterd, in 2015 maar liefst honderd dodelijke ongevallen plaats zouden hebben gevonden. "Dat onderstreept nogmaals hoeveel veiliger de luchtvaart is geworden."

Continent

Zes ongevallen gebeurden afgelopen jaar in Noord-Amerika. Vorig jaar was dat er nog maar één. Afrika is daarentegen flink gedaald van negen ongevallen in 2014 naar twee in het afgelopen jaar.