De grote Nederlandse pretparken Duinrell en De Efteling zien geen redenen om maatregelen te treffen vanwege eventuele terrorismedreiging.

Dat zeggen woordvoerders van de pretparken tegen NU.nl.

Donderdag werd bekend dat Disneyland en Disney World metaaldetectors hebben geplaatst en ook speelgoedwapens zijn sinds afgelopen week verboden. Dit wordt gedaan uit angst voor terrorisme en Amerikaans wapengeweld.

De Efteling vindt dit niet nodig. "Wij passen ons aan aan de risicoanalyses van de overheid", aldus een woordvoerder. "Op dit moment is er geen enkele reden om onze procedures te veranderen. We zorgen dat ze bekend zijn bij ons personeel, maar we treffen nu geen maatregelen."

Ontspannen

Bij Duinrell worden evenmin concrete maatregelen getroffen. "We houden het park scherp in de gaten en overleggen indien nodig met de gezagsdragers. Maar we treffen geen specifieke maatregelen", aldus een woordvoerder, die hieraan toevoegt dat het belangrijk is dat mensen het park ontspannen blijven bezoeken zonder zich continu zorgen te maken over zaken als terrorisme.

"We gaan niet - zoals Disney - over op tassencontrole. Wel hebben we altijd beveiliging in het park lopen, zowel zichtbaar als in burger. Die zijn uiteraard extra alert nu", zegt de woordvoerder van Attractiepark Slagharen.

Uitzondering is Walibi Holland, dat laat weten dat het veiligheidsplan is aangescherpt voorafgaand aan de opening in maart. Details hieromtrent kan het pretpark "ook vanwege de veiligheid" niet loslaten.