Malaysia Airlines staakt volgend jaar zijn rechtstreekse vluchten van en naar Amsterdam en Parijs.

Het bedrijf heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Arabische branchegenoot Emirates en biedt de meeste Europese bestemmingen alleen nog aan in samenwerking met zijn nieuwe partner.

Vorig jaar zomer werd een vliegtuig van Malaysia Airlines (vlucht MH17) op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oost-Oekraïne met een raket uit de lucht geschoten. Daardoor kwamen bijna driehonderd mensen om het leven. Eerder dat jaar was al een toestel van de luchtvaartmaatschappij spoorloos verdwenen tijdens een vlucht naar Peking.

De twee vliegrampen, bovenop een toch al zwakke financiële positie, dwongen Malaysia Airlines al flink te snoeien in het vluchtaanbod. De deal met Emirates maakt een verdere sanering mogelijk. De enige Europese stad waarop het bedrijf een eigen lijndienst blijft onderhouden, is Londen.

Malaysia Airlines voert vluchten tussen Kuala Lumpur en Amsterdam nu nog uit samen met KLM. De gevolgen van de codeshareovereenkomst met Emirates voor die samenwerking zijn nog onduidelijk. De twee bedrijven gaan daarover nog met elkaar om de tafel.

KLM vliegt zelf ook dagelijks op en neer naar Kuala Lumpur, met overstapmogelijkheden op regionale vluchten van Malaysia Airlines. Het bedrijf bestudeert of de eigen capaciteit op die route volstaat om aan de marktvraag te beantwoorden.