Het toerisme in een land heeft na een terreuraanslag gemiddeld dertien maanden nodig om te herstellen. Hoewel in de eerste maanden flink wat reizen zullen worden geschrapt, trekt dat vrij snel aan.

Dat concludeert de Wereld Reis- en Toerisme Raad na het vergelijken van toerismecijfers in steden als Londen en Madrid, zo schrijft The New York Times maandag.

Na de aanslag in Madrid in 2004, waarbij in treinstation Atocha 191 mensen om het leven kwamen, keerde het toerismecijfer al in enkele weken terug naar het aantal voor de aanslagen. Ook na de aanslag in Londen, op een busstation in 2005, veranderde er aan het toerismecijfer weinig.

In andere landen is dat anders gegaan, zo melden de onderzoekers. Tunesië heeft volgens de deskundigen te veel aanslagen in korte tijd gehad om het toerismecijfer in aanzienbare tijd te zien herstellen. Ook voor Egypte is dat het geval.

Na de aanslagen op het World Trade Centre in New York duurde het vijf jaar voor het aantal internationale bezoeken weer op het peil was van voor 11 september 2001.

Natuurramp

De daling in het aantal toeristen duurt een stuk langer als er een natuurramp is geweest. Na de tsunami in Thailand in 2004 en de aardbeving in Haiti in 2010, duurde het tussen de 14 en 22 maanden voor het toerismecijfer weer op peil was.