De jaarlijkse Thanksgivingparade wordt donderdag naar schatting bezocht door 3,5 miljoen toeschouwers. Er staan meer agenten dan ooit langs de route.

Dat berichten Amerikaanse media donderdag.

Twee weken na de terreuraanslagen die in Parijs aan 130 mensen het leven kostten, staan 2500 agenten langs de route van de parade. Er komen naar schatting 3,5 miljoen mensen op de Thanksgivingparade af, en nog eens 50 miljoen mensen kijken ernaar op televisie. De parade vormt het startpunt van het feestseizoen.

Genieten

De autoriteiten van New York hebben bewoners en bezoekers op het hart gedrukt vooral te genieten van de feestdag en niet bang te zijn voor terreur. "We kunnen de terroristen niet laten winnen met hun psychologische oorlogvoering", zei burgemeester Bill de Blasio.

Tijdens Thanksgiving herdenken de Amerikanen een maaltijd die kolonisten in 1621 deelden met de oorspronkelijke bewoners en staan ze stil bij datgene waarvoor ze dankbaar kunnen zijn.

Daarop volgt Black Friday, waarbij ze op hun vrije dag gebruik maken van de vele kortingsacties in de winkels om vast in te slaan voor Kerstmis.