De aanslagen van Parijs hebben een verdeelde invloed gehad op het aantal boekingen en annuleringen van reizen naar de Franse hoofdstad.

WTC.nl zou wel veel bezorgde telefoontjes ontvangen, maar heeft nog geen reisannuleringen hoeven uit te voeren.

"Mensen zijn bang. Dat merkt ons team aan de hoeveelheid ongeruste telefoontjes na de terroristische aanslagen van vrijdag. Maar omdat Nederland geen negatief reisadvies heeft afgegeven, kunnen we onze klanten goed geruststellen," aldus Bob Rus, directeur van WTC.nl.

 "Al onze reizen naar Parijs en Frankrijk gaan gewoon door en de veiligheid in Parijs is enorm aangescherpt."

De Jong Intra Vakanties

Zo’n 30 procent van de klanten van De Jong Intra Vakanties heeft hun stedentrip naar de Franse hoofdstad geannuleerd.

''Vooral zaterdag, maandag en dinsdag ging het hard met de annuleringen. We hebben klanten omgeboekt naar een later tijdstip of een andere bestemming. Maar er zijn ook mensen die hebben besloten om thuis te blijven’’, vertelt Coby van Dongen, commercieel directeur van de vakantieorganisatie.

Nieuwe boekingen

Ook de nieuwe boekingen voor een weekendje Parijs lopen volgens haar averij op door de terroristische aanslagen. Het tempo in annuleringen is inmiddels wel wat afgenomen. ''Uit het verleden weten we dat zo’n schokeffect twee, drie weken duurt, daarna zie je weer een normaal patroon in boekingen’’, aldus de directeur.

De meeste klanten zijn omgeboekt naar bestemmingen als Berlijn, het Sauerland, Brugge en Gent. Brussel, waar daders van de aanslagen vandaan komen, is voor de stedentrippers geen optie.

TUI

Ook TUI Nederland ziet dat vakantiegangers een pas op de plaats maken met het boeken van een trip naar Parijs. ''Vooral in de eerste helft van de week zagen we veel annuleringen, omboekingen naar een latere datum of andere bestemming'', zegt een woordvoerster. Door de schrik van de aanslagen vielen ook de boekingen naar andere steden stil.

Spoorbedrijf Thalys ziet eveneens dat de animo voor een reis naar Parijs flink is afgenomen. ''In de eerste dagen na de aanslagen hebben we 30 procent minder tickets verkocht'', aldus een een woordvoerster. Hoeveel mensen hun reis hebben geannuleerd is nog onbekend. Treinreizigers met een Thalys-ticket mogen tot en met zondag de vertrekdatum verplaatsen naar een ander tijdstip. Tot en met dinsdag mochten ze hun ticket kosteloos annuleren.