Het toerismecijfer van een Nieuw-Zeelandse regio is in de laatste vijf jaar flink gestegen na het uitkomen van The Hobbit en de vervolgen erop. Geen andere regio in het land heeft zoveel groei ervaren.

In de Matama-regio, waar regisseur Peter Jackson de films grotendeels opnam, kunnen toeristen op bezoek in het "Hobbit-dorp" en daar 44 "Hobbit-woningen" bezoeken.

De meeste bezoekers van de regio komen uit Australië. Zij gaven in 2009 in totaal nog zo'n 3,7 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars uit. Vijf jaar later, in 2014, was dat 12,1 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar, zo schrijft The New Zealand Herald op basis van cijfers van het Ministerie van zaken, innovatie en werk.

Waar Duitse bezoekers in 2009 nog minder dan een miljoen Nieuw-Zeelandse dollars uitgaven, was dat in 2014 2,7 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar. In totaal werden er in een periode van twaalf maanden tot maart 2014 zo'n 142 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar uitgegeven in de regio.

Afnemen

De manager van het Hobbit-park zegt in een reactie niet te verwachten dat het aantal toeristen zal afnemen nu de The Hobbit-reeks tot een einde is gekomen. "De laatste film is al bijna een jaar geleden uitgekomen en we zien geen daling in de bezoekerscijfers.