Egypte verliest elke maand bijna 265 miljoen euro aan inkomsten als gevolg van het stopzetten van vliegreizen vanuit Rusland en het Verenigd Koninkrijk.

Dit heeft de minister van Toerisme, Hesham Zaazou, woensdag in Caïro gezegd.

Een Russisch vliegtuig met voornamelijk Russische toeristen aan boord stortte 31 oktober neer, kort na vertrek uit Sharm al-Sheik.

Dat is een onder Russen razend populaire badplaats aan de zuidkust van het Egyptische schiereiland Sinaï. Ongeveer twee derde van de bezoekers zijn Russen en Britten.

Angst

Bij de crash, vermoedelijk door een bomexplosie, kwamen 224 mensen om het leven. Uit angst voor meer aanslagen hebben tal van landen de vluchten naar Egypte gestaakt, behalve vluchten om toeristen terug naar huis te vliegen. De leegloop is een drama voor Egypte waar zeker 11,5 procent van de schaarse werkgelegenheid dankzij het toerisme bestaat.

Hoop

Het land had net weer de hoop dat de toerismesector herstelt. Zaazou's ministerie droomde eerder dit jaar van een enorme stijging van bezoekersaantallen en inkomsten over 2015. Het zou allemaal bijna 50 procent beter worden dan vorig jaar. En de omvang van de sector zou verdubbeld zijn in 2018. 

Dit zou een keerpunt worden ten opzichte van de zeer roerige jaren die toeristen afschrikten met bijvoorbeeld een revolutie begin 2011 en generaal Abdel Fattah al-Sissi's staatsgreep in 2013. Als president heeft al-Sissi woensdag Sharm al-Sheik bezocht. Hij beloofde dat "de lichten er niet uitgaan" en zegde steun toe.