De toeristische sector in havenstad Rotterdam zit in de lift. Het aantal overnachtingen in hotels is in de eerste helft van dit jaar met 13,8 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, dat volgens de stichting Rotterdam Partners al gold als een "succesjaar".

Uit cijfers die de stichting dinsdag bekendmaakte blijkt dat de meeste hotelgasten uit eigen land kwamen, namelijk 67 procent.

De internationale gasten kwamen voornamelijk uit onze buurlanden Duitsland en België en uit Groot-Brittannië. Directeur Eric Slabberkorn van koepelorganisatie Rotterdamse Hotelcombinatie constateert "dat Rotterdam in trek is als toeristische bestemming".

Rotterdam dook de afgelopen tijd meerdere keren op in internationale belanghebbende media die de stad tippen voor een stedentrip. Zo stond de stad op de tiende plaats van een lijst die The New York Times vorig jaar opstelde van 52 plaatsen op de wereld "waar je dit jaar geweest moet zijn".

De Engelse krant The Guardian zette de havenstad begin dit jaar in de top tien van 'alternatieve' steden om te bezoeken.

Belangrijke trekpleisters van dit moment zijn een aantal nieuw opgetrokken bouwwerken zoals het Centraal Station, de Markthal en De Rotterdam.