Het aantal vertraagde vluchten is in het derde kwartaal hoger uitgevallen dan een jaar eerder. Dat komt onder meer doordat er vaker sprake was van extreem weer.

Dat blijkt woensdag uit gegevens van EUclaim. Dit bedrijf handelt claims af voor vliegtuigpassagiers die vanwege vertraging of een annulering recht hebben op een vergoeding.

Van juli tot en met september waren 939 vluchten langer dan drie uur vertraagd. Dat zijn er ruim 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met het derde kwartaal van 2013 is het aantal zelfs met 88 procent gestegen.

Daarnaast werden er ook meer vluchten geannuleerd. In het derde kwartaal ging het om 1.029 annuleringen. Een jaar eerder ging het nog om 1.020 annuleringen en in 2013 om 846.

Extreem weer

Volgens EUclaim is met name het verschil ten opzichte van het derde kwartaal in 2013 groot, omdat Europa sinds 2014 vaker last heeft van extreme regenval en onweer. Het bedrijf verwacht dat het aantal vertragingen de aankomende jaren alleen maar zal toenemen.

Zowel vorig jaar als dit jaar kampte Nederland in de zomermaanden met een grote storm. In 2015 leidde de storm op één dag tot tachtig vertragingen bij KLM en 48 bij Transavia. Deze luchtvaartmaatschappijen hadden er relatief veel last van, omdat de maatschappijen vaak heen en weer vliegen. Juist het aankomende verkeer werd door het slechte weer getroffen.

KLM

In het hele kwartaal waren 252 vluchten van KLM vertraagd, tegen 292 een jaar eerder en 140 in 2013. Bij Transavia ging het om 170 tegen 135 vorig jaar. In 2013 waren maar 63 vluchten vertraagd. EUclaim stelt dat een groot deel daarvan te wijten is aan het extreme weer in Nederland.

Bij Corendon Dutch Airlines is het aantal vertragingen sterk gestegen van acht in 2014 naar twintig dit jaar. Dat komt vooral doordat Corendon afgelopen zomer de vloot heeft uitgebreid met een extra vliegtuig en ook meer vluchten heeft uitgevoerd. Bij TUI, voorheen Arke, is het aantal vertragingen heel licht gestegen. Bij dit bedrijf is het aantal vertragingen in de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven.