Luchtvaartmaatschappijen hebben in de zomermaand juli ruim 8 procent meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder.


 

Dat meldt de luchtvaartbrancheorganisatie IATA vrijdag.

De vraag nam zowel op internationale lijnen als op binnenlandse vluchten stevig toe. In totaal waren er wereldwijd 6,5 procent meer stoelen voor passagiers beschikbaar, waardoor de bezetting van vliegtuigen in juli met 1,4 procentpunt verbeterde.

Gemiddeld werd bijna 84 procent van de beschikbare plekken daadwerkelijk door een passagier gebruikt.

Turbulente periode

De IATA sprak van zeer positieve cijfers voor de luchtvaartbranche. Door de afzwakkende economische groei en de onrust op de aandelenbeurzen staat de luchtvaartmaatschappijen de komende maanden echter mogelijk wel ''een turbulente periode'' te wachten, stelde IATA-topman Tony Tyler.

Luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten en de rest van het Midden-Oosten boekten, mede dankzij de vastenmaand ramadan, de sterkste groei. Zij vervoerden bijna een vijfde meer passagiers dan een jaar eerder. Bij Europese maatschappijen stapten 7 procent meer passagiers in. Met een bezetting van ruim 87 procent telden Europese vliegtuigen bovendien het minst aantal lege stoelen.

Vrachtvervoer

De IATA meldde eerder op de dag al dat de vraag naar vrachtvervoer door de lucht in juli met 0,6 procent is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Die daling werd toegeschreven aan de afzwakkende groei van de wereldeconomie.

Daardoor nam in alle regio's, behalve Afrika en het Midden-Oosten, de vraag naar vrachtvervoer via vliegtuigen af. De daling was met 5 procent het sterkst op de Latijns-Amerikaanse markt. In Noord-Amerika slonk de vraag met bijna 4 procent, terwijl Europese maatschappijen 1,5 procent minder vracht vervoerden dan in juli 2014.