Arke ziet af van plannen voor rechtstreekse vluchten van Eindhoven naar Curaçao en Aruba. 

De overheid is op dit moment niet in staat de voor deze vluchten gebruikelijke 100-procentscontroles op passagiers te garanderen op Eindhoven Airport. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Justitie) maandag in een brief aan de Kamer.

Arke, dat overigens per 1 oktober verdergaat onder de naam van moederbedrijf TUI, laat maandag weten zijn nieuwe vluchten naar de Antillen te verplaatsen naar Schiphol. De vluchten komen daar bovenop het al bestaande aanbod van Arke naar het Caribisch gebied.

Het besluit van Arke hangt samen met een aanpassing van de Luchtvaartwet die in de maak is. Het kabinet wil dat vluchten met een sterk verhoogd risico op drugssmokkel alleen kunnen landen op een vliegveld met voldoende controlefaciliteiten.

Hoge kosten

Eerder trokken ambtenaren aan de bel vanwege de hoge kosten die de 100-procentscontroles vanaf Eindhoven met zich mee zouden brengen. In een geheime nota becijferden de ambtenaren dat er een investering van 11 miljoen euro nodig is, daarna zouden de controles jaarlijks 18,5 miljoen euro moeten kosten.

Ook de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel waarschuwde voor "drugsgerelateerde veiligheidsrisico's".

Curaçao en Aruba hadden voor Eindhoven Airport de eerste verre bestemmingen moeten worden. Arke zegt dat Eindhoven er met de Canarische eilanden Fuerteventura en Lanzarote wel twee nieuwe bestemmingen bij krijgt vanaf 22 november. In de zomer van 2016 komen er ook vluchten bij naar de Griekse eilanden Kreta en Kos.

Onwenselijk

Van der Steur schrijft maandag dat de investeringen niet opwegen tegen de risicovluchten naar de Antillen. "Het is onwenselijk dat vanaf luchthavens als EAP [Eindhoven Airport red.]  gevlogen wordt op bestemmingen met een sterk verhoogd risicokarakter ten aanzien van drugssmokkel", aldus Van der Steur.

Schiphol is op dit moment de enige luchthaven in Nederland die wel toegerust is om alle passagiers op vluchten van en naar risicolanden te controleren. 100-procentscontroles zijn in 2003 begonnen om problemen met zogeheten bolletjesslikkers aan te pakken. Deze vinden plaats op vluchten uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Suriname en Venezuela.