Het Pieterpad, met zijn 492 kilometer de langste wandelroute van Nederland, krijgt er enkele kilometers bij. 

De populaire route wordt vrijdag verlengd van het dorp Pieterburen naar de dijk langs de Waddenzee, meldde de Waddenvereniging donderdag. 

Het gaat om een initiatief van de Waddenvereniging en niet van de Stichting Pieterpad zelf, de officiële lengte van de populair wandelroute wijzigt dus niet. 

Het Pieterpad loopt van het Groningse dorp naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht, waar het aansluit op Europese wandelpaden.

"Wandelaars die in Pieterburen beginnen, zetten vaak meteen koers richting het zuiden. Terwijl de twee kilometer noordwaarts naar de Waddenzee ook zeker de moeite waard zijn'', zegt een woordvoerster van de Waddenvereniging.

De steeds hoger wordende waddendijken zijn jarenlang letterlijk en figuurlijk een barrière geweest tussen de Waddenzee en het achterland. Nu wordt er weer aansluiting gezocht met het wad, aldus de milieuorganisatie.

'Het Pad naar het Wad'

De verlenging van het Pieterpad krijgt de naam 'Het Pad naar het Wad' en wordt gemarkeerd met paaltjes en schilderijtjes die door bewoners langs de waddendijk zijn gemaakt.

De onthulling van 'Het Pad naar het Wad' gaat vooraf aan de première van de toneelvoorstelling 'De Oorsprong', in het kader van het vijftigjarig bestaan van de Waddenvereniging. De voorstelling wordt opgevoerd aan de waddenkant van de dijk in het slik. Het publiek volgt de voorstelling vanaf de dijk.

Jaarlijks lopen minstens 50.000 mensen het Pieterpad, dat is onderverdeeld in 26 etappes. De route werd in 1983 officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde in het Gelderse Vorden, halverwege Pieterburen en de Sint-Pietersberg.