Op het vliegveld van Brussel zijn alle maatregelen genomen "die nodig zijn voor de veiligheid van de passagiers en van de luchthaven". Dat bezweert Brussels Airport, het vroegere Zaventem.

Beveiligers van het vliegveld hadden donderdag geklaagd dat de veiligheidspoortjes niet naar behoren werken.

Het is de bedoeling dat alleen reizigers met een vliegticket door de poortjes kunnen, maar sinds eind maart zijn er al vijftig mensen zonder ticket doorgeglipt. Zondag wisten twee reizigers zelfs zonder ticket in een vliegtuig te stappen.

Bart Neyens van de vakbond ACOD Vliegwezen noemt de poortjes, die eind maart in gebruik zijn genomen, "verre van betrouwbaar".

Volgens Brussels Airport wordt het incident van zondag nog onderzocht, maar zijn er al maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Het vliegveld voegt er aan toe dat de twee "volledig waren gecontroleerd op verboden voorwerpen".

Stiptheidsacties

De vakbonden van het veiligheidspersoneel hebben aangekondigd maandag stiptheidsacties uit te voeren. Op die dag zullen er urenlang uitgebreide controles worden uitgevoerd.

Behalve het intensief inspecteren van bagage, kunnen de beveiligers ook mensen op het parkeerterrein aanhouden voor een controle. "We willen de reiziger niet pesten. Maar hij zal de stiptheidsactie waarschijnlijk wel voelen", aldus Neyens.