'Gedupeerde vakantiegangers Aegean Airlines hebben recht op vergoeding'

De honderden gedupeerde vakantiegangers die een ticket hadden geboekt vanaf Groningen Airport Eelde naar Corfu met Hellas Travel, hebben recht op een schadevergoeding van Aegean Airlines.

De luchtvaartmaatschappij is aansprakelijk voor het schrappen van de vluchten, zegt Frank Oostdam van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) donderdag tegen de regionale zender RTV Noord.

Op basis van Europese richtlijnen hebben reizigers recht op compensatie als een vlucht veel vertraging oploopt of uitvalt. Dat is in het geval van Aegean Airlines niet anders en de oorzaak doet niet ter zake, stelt Oostdam.

Uiteindelijk heeft de klant het vliegticket aan Aegean Airlines betaald en die is dus verantwoordelijk, aldus Oostdam.

Hellas Travel zag als gevolg van de Griekse crisis het aantal boekingen naar Corfu sterk teruglopen en kon Aegean Airlines niet meer betalen. Die schrapte vervolgens alle vluchten. Zo'n 350 mensen zagen daardoor hun vakantie en hun geld in rook opgaan.

EUclaim

Een aantal gedupeerden heeft zich gemeld bij het claimbureau EUclaim. Die organisatie wil nu naar de rechter stappen om Aegean Airlines alsnog te dwingen de vakantiegangers te compenseren.

Volgens EUclaim is de kans groot dat de rechter de mensen in het gelijk stelt. ''Er zijn al veel rechterlijke uitspraken geweest in soortgelijke zaken'', zei directeur Tjitze Noorderhaven vorige week.

Maar Aegean Airlines zei tegen RTV Noord dat het niet betaalt. De vliegmaatschappij zegt er zelf ook bij te zijn ingeschoten. ''Uiteindelijk hebben we zes vluchten uitgevoerd, maar we hebben maar drie daarvan betaald gekregen. We hebben gedaan wat we konden.''

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie