De Route du Soleil (A6-A7) rond Lyon in Frankrijk blijft zeker nog urenlang gestremd, ook al heeft de Franse boerenvakbond FNSEA de boze boeren donderdagmiddag opgeroepen tot het opheffen van de wegblokkades. 

Vakantiegangers kunnen Lyon daarom het beste voorlopig nog maar even mijden, meldt de VID donderdag rond 18.00 uur. 

Op de A7 goten demonstrerende boeren melk over de weg. Ook namen ze de tijd om op het asfalt te vergaderen.

De demonstranten trokken eerder op de middag met hun tractors naar het centrum van Lyon, melden Franse media. Ze zouden er overleggen met de voorzitter van de FNSEA, Xavier Beulin.

De boze veeboeren in Frankrijk zijn de wegblokkades weliswaar vanaf 16.00 uur aan het opheffen, maar er staan nog flinke files rond de stad. Zo zorgt omrij-verkeer, dat niet voorbij de blokkade op de A6 komt, voor lange rijen. De blokkade op de A20 (Orleans-Toulouse), ten noorden van Limoges, is opgeheven. De files daar lossen op.

Veel overlast

De blokkades bij Lyon hebben de hele dag voor lange files en veel overlast gezorgd. Op tal van plaatsen zijn blokkades nog niet opgeruimd. Zo is volgens Franse media de autosnelweg A75 Clermont-Ferrand - Béziers nog steeds geblokkeerd bij Lempdes, 40 kilometer ten zuiden van Clermont-Ferrand.

Na het opheffen van de blokkades zal de hinder bovendien niet meteen voorbij zijn, omdat de snelwegen eerst moeten worden schoongemaakt, verwacht de VID.

Verder is het door vakantieverkeer erg druk op de wegen in Luxemburg, meldt de ANWB. Door een ongeluk is het verder enorm druk op de hele ring rond Antwerpen.

Dinsdagavond

De protesten op de Franse wegen begonnen dinsdagavond.

De veeboeren zeggen met de huidige prijsniveaus geen geld meer te kunnen verdienen. Woensdag heeft de regering een steunpakket van zeshonderd miljoen euro beschikbaar gesteld, maar dat overtuigt veel boeren uit de vlees- en zuivelsector nog niet.

De FNSEA is wel blij met deze stap in de goede richting van de regering van premier Manuel Valls, maar beschouwt het hele pakket aan maatregelen als onvoldoende voor de noodlijdende sector. Volgens Beulin geven de plannen de boeren maar een paar weken respijt.

Video: Beelden van de protesten op de Franse wegen

Via Zwitserland

Het is nog niet bekend of er komend weekeinde ook hinder zal zijn door de boeren. De VID raadt vakantiegangers aan de Autoroute du Soleil te mijden.

Dat geldt ook voor liefhebbers van de Tour de France die dit weekeinde naar Frankrijk afreizen. Zaterdag rijden de renners op de populaire Alpe d'Huez en zondag is de finish van de Tour in Parijs.

"Wie een stressvrije route wil zonder verrassingen van protesterende boeren, kan beter via Zwitserland rijden en zo min mogelijk gebruikmaken van het Franse wegennet", aldus de VID.