Boze Franse boeren hebben donderdag ongeveer alle doorgaande wegen richting de Middellandse Zee geblokkeerd.

Na de Autoroute du Soleil (A6) bij Lyon en de A75 bij Clermont-Ferrand is nu ook de A20 bij Limoges met tractoren en strobalen afgesloten. Nog voordat de ochtendspits was begonnen, stonden er al files, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Vakantiegangers die nog stressvrij naar het zuiden willen, kunnen het beste (een flink stuk) omrijden via Zwitserland, zegt de VID.

De blokkade van de Autoroute du Soleil begon woensdagavond. In zuidelijke richting is de weg dicht bij Limonest, in noordelijke richting bij Chasse-sur-Rhône. Ook andere wegen rond Lyon zijn geblokkeerd, zoals de A42 richting Genève, de A46 richting Lyon en de A47 Saint-Étienne-Lyon.

Verder naar het westen wordt een blokkade gemeld op de A75 van Clermont-Ferrand naar Béziers, op de A77 Parijs richting Nevers en sinds enige tijd ook de A20 bij Limoges.

Alternatief

Alternatieve routes zoeken via de nationale wegen is geen garantie voor een onbelemmerde rit: ook daar duiken boerenblokkades op. 

Dat is onder meer het geval bij de toegangswegen naar Île d'Oléron en Poitiers. Ook is de brug van Tancarville over de Seine dicht.

Hinder

Het is niet duidelijk wanneer de blokkades opgeheven worden. Als dat het geval is, dan zal er nog lang sprake zijn van hinder. 

De boeren protesteren met brandende banden en hooibalen die het wegdek flink beschadigen.

Hollande

De Franse president François Hollande heeft donderdag in Dijon gezegd dat de regering de problemen van veel veeboeren snel aanpakt. Hij sprak tijdens een bezoek in de Bourgondische hoofdstad urenlang met vertegenwoordigers van de boeren. Hollande zei dat er iets aan de lage prijzen wordt gedaan.

De boeren stellen onder de huidige omstandigheden verlies te lijden. Ze zeggen ook niets te hebben gehad aan de prijsverhogingen van vlees- en melkproducten die ruim een maand geleden zijn afgesproken door bemiddeling van de regering. Dat extraatje zou in de zakken van supermarkten en distributeurs verdwijnen.

Video: Hollande belooft boeren snel actie

Steun

De regering heeft woensdag 600 miljoen euro steun toegezegd, maar de boerenprotesten zijn voornamelijk verplaatst. Boeren blokkeerden vanaf het begin van de actie vooral in Normandië, maar daar werden de blokkades na de aankondiging van het steunpakket voor een belangrijk deel opgeruimd. Maar elders in Frankrijk begonnen toen juist boerenacties.

De Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, wil in september met zijn Europese collega's overleggen over de zorgen van de Franse boeren. Volgens de veeboeren is een van de redenen dat het zo slecht gaat ''oneerlijke concurrentie'' uit andere Europese landen.

Het departement Mayenne heeft besloten in alle onderwijsinstellingen alleen nog Frans voedsel te verstrekken, waarvan de helft uit de buurt moet komen. Dat ligt in de lijn van de steunplannen van de regering die 100 procent Frans eten in overheidsinstellingen nastreeft.

Video: Franse boeren blokkeren snelweg