Naar verwachting slapen honderden buurtbewoners komend weekend in een tentje op de derde editie van De Buurtcamping. Zeven stadsparken in Amsterdam en voor het eerst ook Utrecht veranderen drie dagen lang in een kampeerterrein. 

De Buurtcamping is volgens de organisatie de ultieme manier om je buren te leren kennen. "Mensen leren elkaar in drie dagen op de camping beter kennen dan wanneer ze drie jaar naast elkaar wonen'', zegt initiatiefnemer Roderik Schaepman.

De campings bieden plaats aan mensen uit de buurt en iedereen kan er terecht. "De jongste bezoeker was vorig jaar drie maanden en de oudste 91 jaar", aldus Schaepman. "Je ziet letterlijk de dakloze een pomp lenen aan een bankier.'' De kracht van de camping zit volgens hem in de wc-rol."Met een wc-rol onder de arm ziet iedereen er even knullig uit.''

Kleinschalig

De Buurtcamping vond voor het eerst plaats in 2013 in het Amsterdamse Oosterpark. Vorig jaar breidde het initiatief uit naar nog twee andere parken in de hoofdstad. En komend weekend doen maar liefst zeven locaties mee: het Flevopark, Noorderpark, Rembrandtpark, Sloterpark en Egeldonk in Amsterdam en het Majellapark en het Noordse Park in Utrecht.

Door een renovatie is kamperen in het Oosterpark dit jaar niet mogelijk, maar De Buurtcamping keert hier volgens Schaepman volgend jaar zeker terug.

De capaciteit van het aantal kampeerders verschilt per park en varieert van zo'n honderd tot ruim tweehonderd. "We vinden juist het kleinschalige zo belangrijk. Dat je echt mensen ontmoet en na drie dagen het gevoel hebt dat je iedereen van gezicht kent.''

Vrijwilligers

De camping bestaat voor een derde uit vrijwilligers die meehelpen, een derde uit betalende gasten en de rest van de plekken zijn voor mensen die geen geld hebben om op vakantie te kunnen. Wie geen eigen tent heeft, kan er eentje lenen. "We verzamelen tenten uit de buurt en proberen hiermee alle drempels weg te halen'', vertelt Schaepman.

De initiatiefnemer wil volgend jaar uitbreiden naar zo'n vijftien tot twintig locaties en droomt ervan dat De Buurtcamping in de toekomst in alle parken in het land neerstrijkt.