De gemeente wil kunnen voorspellen waar de honderdduizenden toeristen in Amsterdam zich in de stad gaan begeven, uren voordat de toeristen dat daadwerkelijk doen.

De gemeente experimenteert momenteel met het analyseren van grote databestanden. Via GPS, telefoonmasten, hotelovernachtingen en het openbaar vervoer kan precies in kaart worden gebracht waar het druk wordt.

Het voorspellen van bewegingen van toeristen is mogelijk omdat de meeste bezoekers nogal voorspelbaar zijn, vertelt Ger Baron van de gemeente: "Tachtig procent van de toeristen doet eigenlijk precies hetzelfde en bijna in dezelfde volgorde. Alle mensen gaan naar het Anne Frank Museum, alle mensen gaan naar het Rijksmuseum en ze gaan allemaal eten in een 'lokaal restaurantje' waar toeristen 'niet' komen."

Natuurlijk is er een probleem met de privacy van al die toeristen, maar volgens de gemeente is wordt daar rekening mee gehouden. "Ik geloof helemaal niet dat wij in het stadhuis al die data van mensen moeten opslaan. We proberen op een hele anonieme manier, op hoofdlijnen, gevoel te krijgen hoe druk het ergens gaat worden en waar mensen zijn in de stad", vertelt Baron.