De Galapagoseilanden hebben de eerste luchthaven ter wereld dat volledig op groene energie draait.

Dat meldt de Britse krant Daily Mail.

Het vliegveld had al sinds 2012 de 'groene' status, maar is nu volledig overgeschakeld naar zonne- en windenergie. Bovendien bestaat de luchthaven voor tachtig procent uit gerecycled materiaal en is sinds deze week geopend voor particuliere vluchten.

Op de Zuid-Amerikaanse eilandengroep bevindt zich veel zeldzame flora en fauna. Natuurbeschermers zijn dan ook blij met het vliegveld, dat een groen antwoord moet zijn op de toenemende stroom aan toeristen die de eilanden komen bezoeken.

De Galapagoseilanden liggen op zo'n duizend kilometer van de westkust van Zuid-Amerika en zijn vulkanisch van oorsprong.

Bedreigd

In 2010 werd de eilandengroep van de Unesco-lijst van bedreigde werelderfgoedgebieden gehaald. De regering van Ecuador, waartoe de groep staatkundig behoort, had genoeg ingrepen gedaan om de bedreiging van natuur en diersoorten terug te dringen.

Sinds 2012 mag het Baltra vliegveld zich al een 'groen' vliegveld noemen; toen zette de manager het doel om uiteindelijk volledig op groene energie te draaien. "Wat we het allerbelangrijkste vinden is dat we als vliegveld het comfort voor passagiers en het welzijn van het milieu combineren."

Bekijk het vliegveld op groene energie: