Otterlose Bos verdwijnt achter een hek De Hoge Veluwe

Het Otterlose Bos, een natuurgebied bij het dorp Otterlo in de gemeente Ede, verdwijnt achter de hekken van Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Dat is het gevolg van een beslissing van de Raad van State woensdag.

De hoogste bestuursrechter vindt de belangen van De Hoge Veluwe, eigenaar van het bos, zwaarder wegen dan de recreatieve en economische motieven die tegenstanders van afsluiting van het bos hebben aangedragen.

Volgens De Hoge Veluwe rijden er te veel mountainbikers en crossmotoren in het bos. In het donker wordt er volgens de parkdirectie drugs verkocht en gevreeën. Dat alles verstoort het wild, dat juist ruim baan zou moeten krijgen.

Jarenlang

Over het bos van ruim tweehonderd hectare is jarenlang geruzied. Om het bos te kunnen afsluiten, moet een deel van een weg in Otterlo aan het verkeer worden onttrokken.

Ede weigerde dat, omdat Otterlo door het afsluiten van de weg driekwart van de inkomsten uit toerisme kwijt zou raken.

De provincie droeg Ede op om de weg toch af te sluiten. De partijen kwamen bij de rechter in Arnhem terecht, die Ede en de Otterlose ondernemers weer gelijk gaf.

Verkeerde gronden

De Raad van State zei woensdag dat de rechtbank op verkeerde gronden heeft besloten. Volgens de rechter kon het wild vrij genoeg rondlopen in het Otterlose Bos.

Maar de rechtbank hoefde daar helemaal niet over te oordelen, het ging alleen maar om afsluiting van een weg, aldus de hoogste bestuursrechter.

De Hoge Veluwe heeft er recht op dat haar eigendommen tegen onrechtmatige inbreuk worden beschermd. Daarom mag het park een raster plaatsen. Wie in het Otterlose Bos wil wandelen, kan een kaartje kopen bij de ingang van het nationale park.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie