Luchtverkeersleiders in Spanje gaan zaterdag en zondag staken. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de twee stakingen, die bij elkaar zo'n twaalf uur in beslag nemen. 

Luchtverkeersautoriteit Enaire eist dat de luchtverkeersleiders minimale diensten leveren, dus 80 procent van de bezetting in stand houden, maar de vakbond noemt dat ''misbruik''.

Zaterdag leggen luchtverkeersleiders tussen 10.00 en 13.00 uur het werk neer. Zondag is dat tussen 17.00 uur en 02.00 uur. Het protest zal gevolgen hebben voor het vliegverkeer van en naar alle luchthavens in Spanje, meldden lokale media. Over twee weken staken ze nog een keer.

Vakbond USCA wil met de staking protesteren tegen het feit dat 61 luchtverkeersleiders een maand werden geschorst na een staking in december 2010. Een luchtverkeersleider werd zelfs ontslagen. De staking leidde ertoe dat het Spaanse luchtruim moest worden gesloten.

Noodtoestand 

Toenmalig president José Luis Rodríguez Zapatero riep de noodtoestand uit om de luchtverkeersleiders weer aan het werk te krijgen. Zelfs de dagen na de staking hadden vluchten van Spanje naar Latijns-Amerika meer dan 3 uur vertraging. Toeristen die verder wilden vliegen misten daardoor hun aansluiting en moesten nieuwe tickets kopen.

Volgens Spaanse media krijgt de staking weinig steun van de bevolking. Luchtverkeersleiders verdienen vijf tot tien keer het gemiddelde inkomen en hebben een baangarantie. Een Spaanse luchtvaartmaatschappij is begonnen met een petitie voor het verbieden van stakingen door luchtverkeersleiders.

Een woordvoerster van Schiphol zegt dat de actie van de Spaanse luchtverkeersleiders niet of nauwelijks van invloed zal zijn op vluchten van en naar Nederland. ''Wij gaan passagiers zeker niet oproepen rekening te houden met vertragingen. Daarvoor is de actie te klein.''