De uitbarsting van de vulkaan Mount Raung heeft het vliegverkeer van en naar het Indonesische eiland Bali lamgelegd. Het vliegverkeer van en naar het Indonesische eiland blijft voorlopig stilliggen. 

Door een uitbarsting van een vulkaan op Oost-Java zijn inmiddels 357 binnen- en buitenlandse vluchten geannuleerd, meldde een woordvoerder van de luchthaven aan het Duitse persbureau DPA.

Naar schatting 47.000 toeristen zijn gedupeerd.

De veroorzaker is de vulkaan Raung, die sinds juni weer actief is. De vulkaan ligt ongeveer 150 kilometer ten westen van Bali in Oost-Java. De wind heeft aswolken richting Bali geblazen, waardoor het zicht op de internationale luchthaven van Kuta, niet ver van de Balinese hoofdstad Denpasar, zeer beperkt is.

Afhankelijk van of de wind gaat draaien, blijft de belangrijkste luchthaven op het vakantie-eiland gesloten. De autoriteiten blijven alert, meldde het Ministerie van Verkeer.

KLM-passagiers

Passagiers van de KLM zijn donderdagavond gestrand in Singapore en Denpasar op het Indonesische eiland Bali. De reizigers die vanuit Amsterdam naar Denpasar zouden vliegen, kwamen niet verder dan Singapore. Daardoor konden ook de mensen die met hetzelfde toestel vanaf Denpasar zouden vliegen niet weg, liet een woordvoerder van KLM vrijdag weten.

In Singapore belandden zo'n vierhonderd passagiers en op Denpasar trof het 328 reizigers. Zij zijn ondergebracht in hotels. KLM houdt de situatie nauwlettend in de gaten en kon nog niet zeggen wat voor gevolgen de uitbarsting heeft voor de vlucht van vrijdagavond.

"Je kunt je voorstellen dat het in Singapore redelijk vol begint te raken omdat veel mensen daar zijn gestrand', zei een woordvoerder. Zij krijgen onderdak in hotels. Reizigers die naar Bali zouden vliegen, kunnen hun reis uitstellen of kostenloos annuleren. Ook biedt de luchtvaartmaatschappij de mogelijkheid naar een andere bestemming in Indonesië te vliegen. Tussen Singapore en Bali gaan dagelijks vijf vluchten. "Die zijn allemaal geannuleerd.''

Malaysia Airlines

Ook Malaysia Airlines ondervindt hinder van de gesloten luchthaven op Bali. "De drie vluchten van vandaag tussen Kuala Lumpur en Denpasar zijn geannuleerd'', zei een zegsman. De Maleisische hoofdstad dient net als Singapore als overstap voor veel passagiers die naar Indonesië reizen. Hoeveel Nederlanders zijn getroffen, kon hij niet zeggen. De gedupeerden worden opgevangen in hotels. "Zoals het er nu naar uitziet, gaat de luchthaven mogelijk zaterdag weer open'', aldus de woordvoerder. "We hopen het.''