Ouders die hun kinderen deze week al van de basisschool ophalen om op vakantie te gaan, kunnen in grote problemen komen. In meerdere gemeenten worden controleurs van leerplicht ingezet om "koppies te tellen".

In Rotterdam wordt het zogenoemde 'luxe verzuim' al tien jaar bestraft met boetes. Die strenge aanpak lijkt te werken. "We zien de afgelopen jaren een daling van het aantal ouders die dit doet", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen NU.nl.

"In het schooljaar 2013 -2014 hebben scholen 933 meldingen van luxe verzuim bij ons gedaan en in het huidige schooljaar waren dit tot nu 725 meldingen." De woordvoerder benadrukt dat dit nog kan oplopen nu de vakantietijd aanbreekt.

Ouders die hun kinderen vroegtijdig van school ophalen om iets goedkoper op vakantie te kunnen gaan, zijn volgens haar in overtreding. De gemeente wil dat kinderen tot de laatste dag op school zitten, omdat alle lessen belangrijk en verplicht zijn.

"We maken een proces-verbaal op voor alle ouders die niet goed kunnen verklaren waarom hun kind niet op school is. Vervolgens leiden we deze door naar het Openbaar Ministerie, dat beslist of er een boete wordt opgelegd."

Het minimale boetebedrag is volgens de woordvoerder 75 euro per dag per kind. Dit kan oplopen tot 1.750 euro of hoger, afhankelijk van de situatie.