Dit zomerseizoen worden in Nederland honderdduizend toeristen meer verwacht dan vorig jaar, een stijging van 4 procent.

Er komen in totaal 3,2 miljoen buitenlandse toeristen hun zomervakantie in Nederland doorbrengen, voorspelt NBTC Holland Marketing.

Het gaat vooral om meer Belgen en Duitsers. Een derde van de toeristen komt deze zomer naar verwachting uit Duitsland, terwijl zo'n 15 procent uit België afkomstig is.

Ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders brengen een korte of lange zomervakantie in eigen land door, dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. 

Gezamenlijk besteden de toeristen ruim 3 miljard euro tijdens de zomermaanden juli en augustus. Daarvan komt ongeveer 2 miljard euro voor rekening van buitenlandse bezoekers.

Video: Deze zomer 100.000 toeristen meer naar Nederland

Kust

De buitenlandse toeristen gaan vooral naar de kust. ''Dat blijft één van de grote trekpleisters voor mensen die naar Nederland komen'', zegt Thérèse Ariaans van het NBTC.

De Nederlanders zelf zijn goed voor in totaal bijna 10 miljoen binnen- en buitenlandse zomervakanties. Daarvan wordt 45 procent in eigen land ondernomen (4,5 miljoen). Dat is niet meer of minder dan van vorig jaar, weet het NBTC.

''Het merendeel van deze vakanties wordt doorgebracht op campings en bungalowparken. De binnenlandse zomervakanties leveren de Nederlandse economie ruim 900 miljoen euro op.''

Het valt de sector op dat er dit jaar opvallend meer vroegboekingen zijn. Dat komt volgens Ariaans door de relatief goede zomers van de afgelopen jaren en de toenemende drukte.

''Gasten nemen het zekere voor het onzekere en boeken hun favoriete plekje eerder dan voorgaande jaren. Daarnaast worden er ook lastminuteboekingen verwacht, vooral als het goede weer aanhoudt.'' Daar profiteren dan vooral de campings van.