Fletcher Hotels groeit met de overnames per 1 juli van Hampshire Hotel Jan van Scorel en Mercure Hotel Utrecht Nieuwegein uit tot de grootste hotelketen van Nederland. 

De keten zag haar aantal hotels in zeventien jaar groeien van 1 naar 67, meldde Fletcher Hotels maandag.

Met de twee overnames passeert Fletcher Hotels naar eigen zeggen branchegenoten Van der Valk en Hampshire. Fletcher Hotels werd opgericht in 1998 tegelijk met de aankoop van het eerste hotel op Texel. Het hotelbedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een keten waar 2.800 mensen werken.

''Wij zien nog voldoende groei tot honderd hotels in eigen land, maar de vraag vanuit het buitenland voor de Fletcher-formule lonkt. Wij krijgen steeds meer buitenlandse gasten en de vraag naar buitenlandse hotels neemt toe'', zegt topman Rob Hermans. De hotelketen onderzoekt momenteel mogelijke Europese expansie.

Jack Russel

Fletcher dankt haar naam aan een Jack Russel, de voormalige hond van de oprichter. Verreweg de meeste hotels van de Nederlandse keten liggen langs de kust, in natuurgebieden en op de Waddeneilanden.

De voornaamste hotelgasten zijn de zogenaamde 'leisuregasten’ die naar de kust gaan, stedentrips maken of een paar dagen gaan fietsen en wandelen. Het aandeel zakelijke gasten is de afgelopen drie jaar gegroeid van 12 procent naar 30 procent.

In 2010 nam Rabobank een belang van 10 procent in de hotelketen. Met een omzet van 120 miljoen euro behaalt het hotelbedrijf over het lopende gebroken boekjaar een brutowinst van 16,5 miljoen euro.