EU steekt miljoenen in verbetering infrastructuur Nederland

De Europese Commissie wil miljoenen uittrekken om de Nederlandse infrastructuur te verbeteren.

Dat maakt de Europese Commissie in Brussel maandag bekend

Voor de verlegging van een goederenspoorlijn in de haven van Rotterdam komt bijna 60 miljoen euro beschikbaar. Door het nieuwe traject moeten de problemen door de Calandbrug, die een flessenhals dreigt te worden, verdwijnen.

De commissie wil in totaal 13,1 miljard euro uitgeven voor 276 projecten die het transport in de Europese Unie moeten verbeteren. Het gaat om het grootste pakket ooit, aldus Europees Commissaris Violeta Bulc.

IJmuiden

Ruim 11 miljoen euro gaat naar de bouw van een grotere zeesluis bij IJmuiden om de toegankelijkheid van Amsterdam te verbeteren. Via Vlaanderen vloeit er 48 miljoen euro naar de nieuwe sluis bij Terneuzen, waarvan vooral Gent gaat profiteren.

Brussel geeft ook geld voor onderzoek naar beter treinverkeer tussen de provincies Groningen en Limburg en het buitenland. Voor een studie voor het traject Groningen - Bremen (Duitsland) komt ruim 8,3 miljoen euro vrij. De provincie Limburg krijgt maximaal ruim 4,7 miljoen euro.

Rijn

Voor studies over verkeersverbindingen in het gebied langs de Rijn richting Alpen trekt de commissie nog eens ruim 3,5 miljoen euro uit.

De provincie Gelderland krijgt hiervoor 625.000 euro, het ministerie van Infrastructuur en Milieu ruim 2,9 miljoen. In het laatste geval gaat het specifiek om een onderzoek naar een betere bereikbaarheid voor Nijmegen en Arnhem (verlenging A15 naar A12).

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie