Het aantal boekingen voor pakketreizen naar Griekenland is drastisch afgenomen, nu er nog altijd geen duidelijkheid is over financiële toekomst van het Zuid-Europese land.

Dat blijkt uit cijfers van de ANVR GfK Travelscan.

Vorige week werden er bij Nederlandse reisorganisaties 39 procent minder reizen naar bestemmingen als Kreta, Kos en Rhodos geboekt dan in dezelfde week een jaar geleden.

Andere populaire vakantielanden, vooral Turkije en Spanje, lijken hiervan te profiteren. Er werden in dezelfde week 31 procent meer vakanties naar Spanje geboekt en bijna 15 procent meer naar Turkije.

''De boekingen naar Griekenland hebben echt een knauw gekregen'', bevestigt een woordvoerster van branchevereniging ANVR vrijdag na berichtgeving van reisblad Travmagazine.

Over het hele jaar bezien scoren de Grieken wel nog steeds goed bij de Nederlandse toerist. De zomerboekingen voor Griekenland liggen zo'n 8,3 procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd.

Geen reden

De ANVR benadrukt dat er geen reden is om terughoudend te zijn met het boeken van reizen naar Griekenland. Toeristen die op vakantie gaan naar het land, doen er wel verstandig aan wat extra contant geld mee te nemen. Op die manier komen ze niet voor een verrassing te staan, voor het geval er geen geld meer uit Griekse geldautomaten komt.

Ook een goede reis- en annuleringsverzekering is aan te raden, aldus de ANVR. Mocht het bijvoorbeeld op enig moment tot stakingen komen in Griekenland, dan is een annuleringsverzekering wel noodzakelijk om eventuele schade te kunnen claimen.

Voorzorgsmaatregelen

Zaterdag komen de ministers van Financiën van de eurolanden opnieuw samen om over de Griekse kwestie te spreken. Mogelijk wordt het dan duidelijk of Griekenland nog op steun kan rekenen. De grote reisaanbieders hebben uit voorzorg maatregelen getroffen voor vakantievierende Nederlanders in Griekenland. 

''Er zijn nu veel vakantiegangers in Griekenland. We bekijken het per situatie'', laat de woordvoerder van ANVR weten. Veel mensen hebben hun vakantie vooruit betaald. De vliegreis, het hotel en vaak ook de maaltijden hoeven ze niet meer ter plekke te betalen.

''Als mensen niet meer kunnen pinnen, kunnen ze via 'mijn boeking' op onze website toch contant geld kopen, vertelt een woordvoerder van Corendon. De lokale reisagent regelt dan ter plekke dat ze het geld krijgen. Ook als er geen vliegtuigen meer vanuit Griekenland vertrekken, zorgen wij ervoor dat onze reizigers veilig thuiskomen.''

Ook reisorganisatie TUI heeft een noodplan klaarliggen, maar wilde daar vrijdag niet over in detail treden. ''Dat is koffiedik kijken'', aldus een woordvoerster. ''We zorgen er voor dat het onze gasten in Griekenland de komende periode aan niets zal ontbreken.''