De acties van rijksambtenaren voor een nieuwe cao zorgen volgende week voor het eerst ook voor overlast bij het grote publiek.

Daarvoor waarschuwen de vakbonden maandag. Volgens hen moeten reizigers op luchthaven Schiphol één ochtend rekening houden met opstoppingen bij de douanepoortjes.

Medewerkers van de douane houden op dinsdagmorgen een zogenoemde stiptheidsactie. Dat betekent dat iedere reiziger bij de douanepoortjes wordt gecontroleerd. Normaal kunnen veel mensen gewoon doorlopen.

De bonden willen op deze manier komende tijd elke week voor overlast gaan zorgen op Schiphol, om de druk op verantwoordelijk minister Stef Blok op te voeren. Ook bij de douane in de Rotterdamse haven zetten de bonden komende weken stiptheidsacties op touw.

Afgelopen weken werd al actie gevoerd door rijksambtenaren in Rotterdam, Arnhem, Leeuwarden en Amsterdam. Maandag nog legden circa driehonderd medewerkers van de Belastingdienst in Venlo uit protest twee uur lang het werk neer. Van die acties merkte de gewone man weinig.

De 120.000 rijksambtenaren zitten al vier jaar zonder nieuwe cao. Het overleg hierover zit muurvast. De bonden eisen na vier jaar nullijn tot nu toe zonder succes dat minister Blok met een salarisverhoging van 3 procent over de brug komt.

Stef Blok

Minister Stef Blok (Rijksdienst) roept de vakbonden op terug te keren naar de onderhandelingstafel. Hij is volgens zijn woordvoerster bereid op elk moment zijn agenda leeg te vegen.

De minister betreurt het dat bonden acties houden die overlast en hinder kunnen veroorzaken, aldus zijn zegsvrouw. Hij wijst er ook nog eens op dat bonden zelf heel snel de onderhandelingstafel hebben verlaten.